Teks dan Foto: Noorfiza Ayu Azmi
Email: noorfizaayu@gmail.com
Blog: www.noorfizaayu.blogspot.com
Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua pengunjung blog ini.
Minggu lepas sempat saya terjun ke dapur menyelamatkan terung daripada terbuang kerana hampir rosak.
Terung tersebut telah selamat dimasak bersama sambal sebagai lauk makan malam. Oleh itu, ingin saya berkongsi langkah-langkah membuat terung sambal ala Ayu.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
1 biji Terung
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Cili kering yang telah dibuang cili, direbus dan dikisar
Sedikit ikan bilis
Sedikit udang kering
3 sudu besar air asam jawa
Sedikit belacan
Gula
Garam
Minyak masak
Langkah-langkahnya:
1. Buang pangkal terung. Belah terung menjadi empat bahagian. Rendam dalam air supaya ia tidak lebam.
2. Kupas bawang besar dan bawang putih. Kisar kasar.
Tips: Lebihkan bawang besar jika inginkan lebih banyak sambal dan rasa sambal yang manis bawang.
3. Panggang terung tanpa minyak. Balik-balikkan terung sehingga menjadi separa lembut.
4. Sementara terung dipanggang, basuh ikan bilis dan udang kering. Rendam dalam satu ke dua minit untuk melembutkannya.
5. Apabila terung sudah separa lembut, angkat dan ketepikan.
6. Sangai ikan bilis dan udang kering sehingga kering. Masukkan sedikit minyak dan goreng hingga garing.
Tips: Seeloknya gunakan ikan bilis mata biru yang halus. Rasa rangupnya membuatkan sambal lebih menyelerakan.
7. Angkat dan satukan ikan bilis dan udang kering goreng bersama terung panggang.
8. Tumis bawang kisar dengan sedikit minyak.
9. Apabila sudah naik bau, masukkan dua sudu besar cili kisar. Masak sehingga pecah minyak.
Tips: Sukatan cili ikut tahap kepedasan anda
10. Masukkan air asam jawa.
11. Masukkan belacan, garam dan gula secukupnya.
12. Gaul sambal bagi sebati segala rasa. Perhatikan sambal akan bertukar warna menjadi sedikit gelap kerana gula telah caramelised. Jika perlu, rasa sambal anda untuk memastikan keseimbangan rasa masam, manis dan masin.
13. Setelah berpuas hati, masukkan terung panggang bersama ikan bilis dan udang kering goreng ke dalam sambal. Gaul sebati.
14. Hidangkan buat santapan tengah hari atau makan malam.
Selamat mencuba dan menjamu selera.
Sekian.
Ayu
Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua pengunjung blog ini.
Minggu lepas sempat saya terjun ke dapur menyelamatkan terung daripada terbuang kerana hampir rosak.
Terung yang sudah hampir kecut akhirnya berjaya diselamatkan |
Terung tersebut telah selamat dimasak bersama sambal sebagai lauk makan malam. Oleh itu, ingin saya berkongsi langkah-langkah membuat terung sambal ala Ayu.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
1 biji Terung
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Cili kering yang telah dibuang cili, direbus dan dikisar
Sedikit ikan bilis
Sedikit udang kering
3 sudu besar air asam jawa
Sedikit belacan
Gula
Garam
Minyak masak
Langkah-langkahnya:
1. Buang pangkal terung. Belah terung menjadi empat bahagian. Rendam dalam air supaya ia tidak lebam.
2. Kupas bawang besar dan bawang putih. Kisar kasar.
Tips: Lebihkan bawang besar jika inginkan lebih banyak sambal dan rasa sambal yang manis bawang.
3. Panggang terung tanpa minyak. Balik-balikkan terung sehingga menjadi separa lembut.
4. Sementara terung dipanggang, basuh ikan bilis dan udang kering. Rendam dalam satu ke dua minit untuk melembutkannya.
5. Apabila terung sudah separa lembut, angkat dan ketepikan.
6. Sangai ikan bilis dan udang kering sehingga kering. Masukkan sedikit minyak dan goreng hingga garing.
Tips: Seeloknya gunakan ikan bilis mata biru yang halus. Rasa rangupnya membuatkan sambal lebih menyelerakan.
7. Angkat dan satukan ikan bilis dan udang kering goreng bersama terung panggang.
8. Tumis bawang kisar dengan sedikit minyak.
9. Apabila sudah naik bau, masukkan dua sudu besar cili kisar. Masak sehingga pecah minyak.
Tips: Sukatan cili ikut tahap kepedasan anda
Sambal sudah pecah minyak |
10. Masukkan air asam jawa.
Air asam jawa |
11. Masukkan belacan, garam dan gula secukupnya.
Belacan |
Gula |
Garam |
12. Gaul sambal bagi sebati segala rasa. Perhatikan sambal akan bertukar warna menjadi sedikit gelap kerana gula telah caramelised. Jika perlu, rasa sambal anda untuk memastikan keseimbangan rasa masam, manis dan masin.
13. Setelah berpuas hati, masukkan terung panggang bersama ikan bilis dan udang kering goreng ke dalam sambal. Gaul sebati.
14. Hidangkan buat santapan tengah hari atau makan malam.
Gambar terlebih cahaya |
Gambar terkurang cahaya |
Selamat mencuba dan menjamu selera.
Sekian.
Ayu
No comments:
Post a Comment